معرفی عناوین چند محصولی (Multi Product Title)
معرفی عناوین چند محصولی (Multi Product Title) :
هر چند این دست از محصولات و عناوین در بازار جهانی امروز گسترده و پخش هستند، کمتر کسی (بخصوص در ایران) از معنی و مفهوم واقعی آن آگاهی دارد. این مقاله به معرفی ساده آن و ذکر چندین نمونه مشهور و محبوب خواهد پرداخت.
معرفی
عناوین چند محصولی معمولا به آندست از عناوین گفته میشوند که در چندین شاخه از محصولات فرهنگی و سرگرمی ریشه و محصول دارند. میتوان گفت این عناوین دارای داستان های بسیار پیچیده، گسترده و فوقالعاده انعطاف پذیر هستند و یا دارای چندین بخش نا مفهوم داستانی (گذشته، حال، آینده) و یا چندین دنیای موازی با شخصیت های گاه متفاوت و گاه مشابه هستند. ایندست از عناوین در انواع بخش های فرهنگی و سرگرمی از جمله انیمه، رمان (Novel)، رمان تصویری (Visual Novel)، رمان تعاملی (Interactive Novel)، انیمیشن سینمایی، مانگا و بازی ها (بیشتر در سبک نقش آفرینی ژاپنی) محصول دارند و پلات اصلی و سناریو اصلی داستانها در اکثر موارد کاملا بهم مرتبط و وابسته اند. این نوع عناوین داستان را در جای جای محصولات خود پخش کرده و از هر یک از عناوین به نحو کاملا مرتبط استفاده میکنند.
این عناوین معمولا دارای طرفدار خاص و انحصاری خود میباشند و تمرکز اصلی شرکت سازنده و صاحب محصول همان طرفداران وفادار و اصلی عنوان اند. این محصولات کاملا بهم مرتبط اند و درک کامل داستان فقط از طریق تجربه اکثر محصولات یک عنوان ( چه محصولات الکترونیکی و سرگرمی، چه محصولات فرهنگی و انتشار یافته ) ممکن است. و شاید برای بسیاری از گیمرها و اوتاکو ها کمی دردناک باشد ولی چون مخاطب اصلی این عناوین طرفداران اصلی سری میباشند از این نطر محصولاتی کاملا موفق و با سابقه و تاریخچه درخشان خواهند شد. دلیل اصلی هم اینست که طرفداران اصلی همیشه سرگرم انواع محصولات مرتبط با عنوان مورد علاقه خود هستند و هر ساله سازنده و صاحب محصول با انواع انیمه، مانگا رمان و ... طرفداران اصلی را راضی نگه داشته و با اضافه شدن مقداری طرفدار جدید به موفقیت همیشگی خود ادامه دهند.
عناوین مشهور چند محصولی :
1 - فانتزی نهایی (Final Fantasy) :
این عنوان با قدمت 20 ساله محبوب ترین عنوان از ایندست عناوین است. انواع مانگا، انیمه، انیمیشن های سینمایی و رمان از دنیاهای زیاد و داستان های پیچیده و گسترده فانتزی نهایی در چرخه ای مرتبط و زنجیر وار منتشر شده است و کسانی که تازه با این عنوان آشنا میشوند هرگز شانس تجربه کامل آنرا نخواهند داشت....ولی برای طرفداران اصلی سری این 20 سال رویایی سپری شده است. سری فانتزی با بیش از 64 عنوان بازی اصلی و 53 عدد بازی فرعی و تعداد 22 مانگا و انیمه طولانی ترین و گسترده ترین عنوان چند محصولیست.
2 - افسانه های... (Tales of …)
این سری نیز مانند فانتزی نهایی با قدمتی 22 ساله طرفداران اصلی خود را راضی نگه داشته و حتی بیشتر از فانتزی طرفدار جدید به خود جذب کرده است. این سری دارای 44 عنوان بازی و 40 عنوان مانگا و انیمه میباشد.
از مشهورترین عناوین سری "افسانه های...." میتوان به Tales of the Abyss , Tales of Symphonia , Tales of Zestiria و .....
3 - سرنوشت (Fate)
این سری با قدمت 16 ساله یکی از پیچیده ترین سری های حال حاضر بوده که در همه بخش ها عنوان دارد و عناوین همگی مرتبط اند. انیمه، بازی، رمان، رمان تصویری، رمان تعاملی، انیمیشن سینمایی و مانگای عنوان "سرنوشت" منتشر و ساخته شده اند. این عناوین هر چند بازگو کننده 4 جهان متفاوت "سرنوشت" میبشاند اما همه عناوین کاملا بهم مرتبط اند و اصلا درک آنها جدا از هم امکان ندارد.
Fate Zero , Fate Stay Night , Fate Extra , Fate Apocrypha و ....
4 - خدا خور (God Eater)
این عنوان هر چند جوان از اولین عنوانش که یک بازی بود در سال 2006 تا به امروز ادامه داستان و پشتوانه ی آن و حتی معرفی بعضی از شخصیتهای اصلی را در انواع انیمه، رمان، مانگا و بازی پخش کرده و انتشار داده است.
و در نهایت ویژگی های یک عنوان چند محصولی بصورت ساده:
1 - داستان بسته به یک عنوان نیست
2 - مخاطب اصلی، طرفداران قدیمی و یا طرفداران مشتاق هستند
3 - داستان در بین محصولات مختلف پخش شده است
4 - دارای چندین دنیای متفاوت میباشند
5 - درک کامل آن بدون تجربه حداقل مهمترین عناوین مرتبط ممکن نیست
6 - این عناوین معمولا قدمت زیاد و دوره ی تقریبا بی پایان دارند (برای مثال فانتزی نهایی و سرنوشت)
7 - محبویبت و موفقیت متداوم
امیدوارم درک بهتر و برداشت کامل تری از این نوع عناوین داشته باشید.
نویسنده: رسولی آذر