نقد انیمه Days
پیش به سوی پیروزی
ورزش ! همه ما درباره فواید ورزش می دانیم و اثرات مثبتی که بر روی جسم و روان ما می گذارد و باعث شادابی و تندرستی ما می شود. اما تاثیرات ورزش فراتر از تمام مواردی است که ما درباره آن ها می دانیم ورزش در واقع همچون یک میدان جنگ می ماند و شما در این میدان نبرد باید تمام قدرت خود را به کار ببرید تا پیروز شوید و این پیروزی ها بدست نمی آید مگر با تلاش و کوشش.
فوتبال ورزشی که بزرگان آن را از زمین های خاکی آغاز کردند، این جمله برای همه ما کاملا آشناست جمله ای که هزاران بار از زبان اسطوره های فوتبال جهان شنیده ایم از مارادونا تا پله، بابی چارلتون، پیتر اشمایکل، اوزه بیو، کرایف ، یاشین، بکن بائر و بقیه بزرگان دنیای فوتبال که همگی این ها حاکی از آن است که فوتبال ورزشی است با سختی فراوان که تلاش و کوشش در آن حرف اول را می زند .
نگاهی بیاندازیم به تاریخچه این ورزش نسبتا قدیمی :
نزدیک به دو هزار سال پیش یکی از امپراطور های چینی به نام امپراطور هوانگ تین که به تقویت جسم و روح سربازان خود بسیار علاقمند بود بازی جالب و سرگرم کننده ای را ابداع کرد و نظامیان را وا داشت که در اوقات فراغت به آن بپردازند .این بازی تسو- کوه نامیده شد و ترتیب ان چنین بود که دو گروه بدون استفاده از دست و فقط با ضربه های پا توپ را می بردند تا از زمین حریف عبور دهند. تسو در زبان چینی به معنی لگد زدن و کوه به معنی توپ است تو پی که برای بازی تسو- کوه بکار می رفت از هشت قطعه چرم به هم دوخته تشکیل می شد که درون آن را با پر مرغ یا پشم می انباشتند.
در اواخر قرن ششم میلادی بازی تسو- کوه از چین به ژاپن راه یافت اما شکلی دیگر به خود گرفت. ژاپنی ها فوتبال خود را گو ماری نام نهادند و آن را با آداب و تشریفاتی با شکوه در معبد ها برگزار کردند و رنگی مذهبی- عبادی به گو ماری بخشیدند. بیش از هر مسابقه کو ماری کاهن بزرگ توپ را به دست می گرفت و دعاهای مخصوصی بر آن می خواند. آنگاه توپ به زیر پای بازیکنان دو گروه می افتد و بازی مدتها ادامه می یافت. در اسپارت هم توپ بازی با پا رواج داشت که به شکلی بسیار خشن اجرا می شد و قوانین و مجازات های سختی نیز بر آن حاکم بود فوتبال وایکتینگها نوعی توپ چرمی پر از کاه و گاه با جمجمه حیوانات صورت می گرفت. در نزد اقوام متمدن آزتک بازی با اجسام کروی شکل و لگد زدن به گوی متداول بوده است.
انواع توپ بازی با پا در یونان و رم باستان به اجرا در می آمد .تصور بر این است که رمی ها بازی با توپ را از یونانیها یاد گرفته باشند .اما قیصر آگوستوس امپراطور رم فوتبال را در سرباز خانه ها ممنوع اعلام کرد. چرا که معتقد بود این بازی برای سربازان و جنگاوران رمی بسیار ملایم و سبک است .فوتبال یونانیها اپیگرو نامیده می شد و در آن دو تیم در دو طرف یک زمین بزرگ صف آرایی می کردند و با شروع بازی هر تیم می کوشید توپ را از یاران حریف عبور دهد و به آن سر میدان برساند .در میان رومیان بعدها نوعی توپ بازی با پا متداول شد. به نام هارپاستوم به معنی ( من میگیرم) بازی هارپاستوم بسیار خشن هیجان انگیز بود به همین جهت سربازان و جنگجویان بیشتر به آن می پرداختند تا قدرت بدنی خود را افزایش دهند. توپ بازی دیگری که رمی ها داشتند با توپی از جنس چرم نرم اجرا می شد. این توپ فولیس نام داشت. از روی هارپاستوم یونانیها نوعی بازی دسته جمعی پدید آوردند که اسفروناثیا خوانده می شد .
وقتی امپراطور رم کلاودیوس اول در سال 43میلادی انگلستان را فتح کرد سربازان رمی بازی هارپاستوم را در انگلستان رواج دادند. اهالی دربی انگلستان ادعا می کنند که در سال 217میلادی توانسته اند یک دسته از سربازان رمی را شکست دهند از آن به بعد به افتخار فراری دادن دشمن هر سال در همان روز جشن با شکوهی می گرفتند و در این روز به بازی فوتبال می پرداختند. بازی فوتبال رفته رفته چنان در قلب جوانان انگلیسی جای گرفت که هر چه زمان می گذشت گروه بیشتری مایل به بازی و تماشای آن می شدند و به این ترتیب چنان گسترش در این کشور یافت که انگلستان تبدیل به مهد فوتبال شد.
توپ بازی با پا در قرون وسطی در مناطق مختلف اروپا رواج داشت که چون قوانین یکسان و معینی برای آن موجود نبود به شکلی پر هیاهو و بسیار خشونت آمیز همراه با مشت و لگد و پشت پا زدن انجام می شد. به همین دلیل حکمرانان محلی و پادشاهان تصمیم گر فتند مانع از اجرای آن در شهر ها و روستاها شو ند.در فرانسه در قرن چهاردهم میلادی بازی فوتبال چندین بار از سوی پادشاهان کشور ممنوع اعلام شد.پادشاهان انگلستان در قرنهای 14و 15فوتبال را به عنوان اینکه کاری ناشایست و زیانبار استیک عمل شیطانی دانستند و اعلامیه های در ممنوعیت آن انتشار دادند.ممنوعیت فوتبال درانگلستان همچنان در اواخر قرن 18ادامه داشت اما این قبیل سختگیر ها هرگز نتوانست عملا مانع از توپ بازی با پا شود و فوتبال به شکلهای گوناگون در گوشه و کنار اروپا به ویژه در انگلستان گسترش می یافت و حتی در مدرسه ها و دانشگا هها اجرا می شد.در سال 1863دانشگاه کمبریج انگلستان بازی فوتبال را رسما پذیرفت و قوانین خاصی برای آن به وجود آورد که به مقررات کمیریج معروف شد.این قوانین را تیمهای آزاد هم پذیرفتند و در بازیهای خود اجرا کردند.
در تاریخ 26اکتبر سال 1863نمایندگان هفت باشگاه و دسته آزاد در لندن جمع شدندوفدراسین فوتبال انگلستان را تاسیس کردند. از این پس با مسابقات منظمی که در میان تیمها برگزار می شد شمار طرفداران فوتبال نیز در انگلستان رو به فزونی می نهاد و از طرف دیگر انگلیسها به هر نقطه از جهان که قدم می نهادند بازی فوتبال را معرفی و منتشر می کردند. در اواخر قرن نوزدهم فوتبال به قدری توسعه یافته بود که در بسیاری از کشورهای اروپای و برخی از کشورهای آمریکای لاتین مسابقات فوتبال به صورتی منظم جریان داشت. در سال 1904 فدراسیون بین المللی فوتبال {فیفا} با مشارکت هفت کشور فرانسه هلند بلژیک سوئیس اسپانیا دانمارک و سوئد تاسیس شد. انگلستان در ابتدا از پیوستن به این هفت کشور خوداری کرد اما سر انجام در سال 1946به آنها پیوست.در سال 1908همزمان با برگزاری چهارمین دوره بازیهای المپیک فوتبال در برنامه المپیادها قرار گرفت و از سال 1930مسابقات جام جهانی فوتبال راه اندازی شد. در حال حاضر 165کشور جهان عضو فیفا هستند و فوتبال بی تردید ورزش اول دنیا محسوب می شود چرا که فوتبال ترکیب کاملی است از فن مهارت قدرت و کوشش جمعی یک تیم.
وقتی نگاهی به قدمت فوتبال بیاندزیم متوجه خواهیم شد که این ورزش با سرعت بسیار زیادی پیشرفت کرده و محبوبیت بسیار زیادی نیز در جوامع انسانی پیدا کرده است و تمام این محبوبیت ها به خاطر ساده بودن این بازی و جذابیت دوچندانی است که دارد. شاید وقتی روبرت گیرین در سال 1904 پایه های سازمانی به نام فیفا را پایه گذاری می کرد حتی حدس هم نمی توانست بزند که این ورزش روزی تبدیل شود به بزرگترین قدرتی که تمامی مرز های نژادی و جغرافیایی جهان را در هم می شکند و تبدیل می شود به نماد همبستگی تمام مردم دنیا.
ژانر ورزشی همیشه محبوب انیمه سازان ژاپنی بوده و خواهد بود و در بین مخاطبان انیمه تقریبا همگی آنان حداقل یک اثر ورزشی را دیده اند به همین دلیل سبک ورزشی تقریبا تمام گروه های سنی و علایق خاص را شامل می شود و همین دلیل باعث شده که انیمه سازان و استودیو های بزرگ انیمه سازی حداقل یک اثر مرزشی را در کارنامه خود داشته باشند. از طرفی دیگر ورزش و نشان دادن آن در قالب کارتون نه تنها باعث ترغیب بینندگان به ورزش می شود بلکه تبلیغات بسیار خوبی برای ورزش هایی است که می خواهند جذب حداکثری مردم را به خود داشته باشند، پس انیمه و بقیه آثار نمایشی یکی از فاکتورهای اصلی برای ترغیب مردم به ورزش می شوند. به طور مثال در کشور خودمان بعد از پیشرفت چشمگیر والیبال شاهد آن بودیم که جوانان بسیاری در کوچه و خیابان به این ورزش روی می آورند و قهرمانان آنان اعضای تیم والیبال ما هستند.
انیمه days در سبک ورزشی و فوتبال می باشد، وقتی می گویم سبک فوتبالی ناخودآگاه همگی ما یاد کارتون محبوب کاپیتان سوباسا و شخصیت های آن اثر مثل سوباسو، کاکرو ، واکی بایاشی، ایشیزاکی و بقیه می افتیم و یاد آنان برای همگی ما دوباره تداعی می شود. مجموعه تلویزیونی که در سالهای 1983 تا 1986 از شبکه تیوی توکیو پخش میشد و محبوبیت بسیار زیادی به دست آورد و نشان داد که ورزش فوتبال حتی در بین انیمه بین ها هم محبوبیت بسیار زیادی دارد. انیمه days نیز به موضوع فوتبال می پردازد و شخصیت اولی که هیچ چیز از فوتبال نمی داند اما با دیدن فوتبالیست ها و فوتبال بازی کردن با بقیه علاقه مند به فوتبال می شود و با نداشتن استعداد در فوتبال و جبران کردن آن با تلاش و کوشش فراوان بلاخره می تواند وارد زمین فوتبال شود و از فوتبال بازی کردن لذت ببرد. این انیمه به کارگردانی Kōnosuke Uda و توسط استودیو MAPPA در 24 اپیزود تهیه شده است و در حال پخش در تابستان و پاییز 2016 می باشد.
انیمه روزها نکته بسیار مهمی را به ما گوشزد می کند و آن این می باشد که انسان ها برای بدست آوردن آرزوها و رویاهایشان باید تلاش و کوشش کنند، ناامید نشوند و به آینده فکر کنند. انیمه به ما یاد آوری می کند که انسان ها به دوسته تقسیم می شوند دسته ای که استعداد و مهارت دارند و به وسیله همین ابزار ها می توانند پیشرفت کنند و دسته دوم که استعداد ندارند ولی با تلاش و سختی زیاد می توانند به سطح افراد با استعداد برسند و حتی از آنان بالا تر هم بروند . کاپیتان میزوکی نماینده دسته دوم است که با نداشتن استعداد در فوتبال و با وجود تمام تعنه ها و به سخره گرفتن های افراد اطرافش دست از تلاش بر نمی دارد و تبدیل می شود به کاپیتان و یکی از افراد کلیدی تیم سیسکی.
کازاما به نوعی نماینده دسته اول است کسانی که با مهارت و استعداد فوتبال به دنیا می آیند و خیلی زود از هم سن و سالان خود پیشی می گیرند و پیشرفت می کنند اما نکته ای که همیشه این افراد با آن گریبان گیر هستند سطح بالای آن ها با بقیه بازیکنان است که این اختلاف باعث منزوی شدن و تنها شدن این افراد می شود، کازاما که زمانی از فوتبال لذت می برده است وقتی به جایی می رسد که بقیه بازیکنان نمی توانند پا به پای او پیش بروند از فوتبال زده میشود و در دوران دبیرستان و با برخورد با تسوکاماتو شخصیت اول انیمه باز هم شوق و علاقه فوتبال بازی کردن در او پدیدار می شود.
تسوکاماتو ، بدو بدو و باز هم بدو و راهت را در میان مشکلات باز کن، این جمله کاملا شرح حال تسوکاماتو می باشد فردی که نه استعداد و نه تلاش خاصی در عرصه ورزش دارد و فقط یه برخورد ساده با کازاما و فوتبال بازی کردن با او به یکباره در وی شوق و علاقه به فوتبال را بیدار می کند ، حال داستان از این به بعد آغاز می شود و انیمه با نشان دادن تلاش های او و بقیه همبازی هایش در تیم سیسکو و نبرد آنان در مستطیل سبز با دیگر حریفانشان و شکست دادن آنان به ما نشان می دهد که فوتبال یک ورزش گروهی می باشد و شما در صورتی پیروز میدان خواهید بود که بتوانید به بقیه اعتماد کنید و همراه آنان به نبرد حریفانتان بروید .
سخن آخرم به شما دوستان است که اگر تا به حال به فکر ورزش کردن نبوده اید از همین الان شروع کنید و مطمئن باشید که با تلاش و کوشش تمام قله های موفقیت را طی خواهید کرد و تندرستی و شادابی را برای خود به ارمغان بیاورید.
ممنونم بابت توضیحات عالیتون