A.M Bahamir

امیرمحمد بهامیر؛ روزنامه‌نگار

A.M Bahamir

امیرمحمد بهامیر؛ روزنامه‌نگار

سلام خوش آمدید

چند نکته ساده برای نوشتن حرفه ای نقدهای آماتوری

سه شنبه, ۲۷ شهریور ۱۳۹۷، ۰۶:۴۳ ب.ظ

شاید در کشوری زندگی میکنیم که محصولات فرهنگی و هنری در برابر کشور های دیگه, بسیار کم شناخته شده و اهمیت داده شده است و اندک کسانی که در این میان فعالیت می کنند, وظایف زیادی نیز بر عهده دارند. یکی از این وظایف نقد کردن این محصولات هنری و رسوخ کردن به لایه های زیرین اثر, و از طرف دیگر تبلیغ آن و بحث و مجادله پیرامون آن اثر می باشد.

پس شما هم اگر خودتان را طرفدار سینما, کتاب, کمیک, مانگا, انیمه و غیره می دانید, این وظیفه را دارید که با نقد کردن به درک بیشتر اثر برسید و در این راه افراد بیشتری ترغیب به این بازار فرهنگ و هنر کنید.

حالا چند نکته ساده برای نقد نویسی می گویم که با رعایت کردن آن, به یک نقد ایده آل و خوب دست خواهید یافت:

۱- هر چه را که می بینید توضیح ندهید: نقد باید جذاب باشد و برای جذاب بودن, لازم است از تکرار مکررات پرهیز نمود. تعداد زیادی از نقد ها هستند که فقط انگار داستان فیلمی را که خواننده هم دیده, توضیح می دهند و اسمش را نقد می گذارند! نه این نقد نیست. شما باید دید و برداشت خودتان را به اشتراک بگذارید تا زاویه جدیدی از اثر نمایان شود مگرنه کسی دوست ندارد خلاصه داستان اثری را که دیده است دوباره بخواند!

۲- دانش خود را بالا ببرید: ما در زمانه ای زندگی میکنیم که نسل جدید با بمبارانی از اطلاعات احاطه شده است و دارای اطلاعات بالایی است. پس برای اینکه بخواهید نقد بنویسید, باید دانشتون بالاتر از عمده خوانندگان باشد تا آن ها بتوانند با دانش جدیدی که نداشتند, آشنا بشوند.

۳- همیشه در حال دیدن و یا خواندن اثر, کاغذ و خودکار همراه خود داشته باشید: بارها شده که در حین دیدن اثر, متوجه نکاتی شده ایم اما با پایان آن, آن نکات از ذهنمان پرید و دیگر نتوانستیم آن را به یاد بیاوریم. بهترین راه داشتن کاغذ و خودکار در کنار دست و نوشتن سریع آن مطلب است.

۴- سعی کنید نقدتان دارای فرم باشد: بهترین نقد, نقدی است که از آغاز, میانه و پایان بندی داده های مناسب همراه باشد تا خواننده به یک سرانجام کلی برسد.

۵- در نوشتن نقد زیاده روی نکنید!: بار ها شاهد نقد هایی بودیم که بالای هفت صفحه و گاهی بیست صفحه بوده اند. باید خاطر نشان کرد کمتر کسی این مقدار زمان را پای خواندن نقد آماتوری ای که نویسنده صاحب نامی هم ندارد می کند, پس بهتر از تا می توانید کوتاه بنویسید.

۶- استایل متفاوت خودتان را داشته باشید: دفعات زیادی دیه شده منتقدی از کپی شدن نقد هایش و انتشار آن با نام دیگری گله می کند. این مشکل را کاریش نمی شود کرد چون بازار کپی رایت ایران بسیار خراب است اما می شود با داشتن استایل منحصر به فرد خود, امضای خود را پای نقد زد تا هر کس که یک بار هم نقد شما را خوانده است, متوجه شود این نقد, نقد شماست.

۷- بازار کار خود را بشناسید: بسیاری از نقد نویسی درآمد کسب می کنند و بسیاری برای دل خودشان می نویسند اما هر دو دسته باید متصل به بازار کاری باشند. پس بهتر است اول در پیج شخصی خودتان آنقدر نقد بنویسید تا تمام فوت و فن آن را یاد بگیرید و لحظه ای که بازخورد مثبت هم رسیدید, بازار بعدی خودتان را مشخص کنید و با فرم آن بازار, به فرم نقدتان شکل دهید. می توانید به سایت ها بپیوندید, می توانید به مجلات با حقوق متصل شوید یا همان راه خودتان را در نقد نویسی شخصی ادامه دهید.

۸- از کلمات سخت و پیچیده استفاده نکنید: هر چقدر که از کلمات سخت و پیچیده استفاده کنید, خواننده با خود می گوید این به درد من نمیخورد بهتر است یک نقد دیگری بخوانم! سعی کنید از کلمات ساده با فرم سنگین مثل همین نقد خودمانی اما با فرم رسمی استفاده کنید تا جمعیت بیشتری ترغیب به خواندن نقد شما بشوند.

۹- اگر می خواهید به اساتید خود احترام بگذارید و نظریاتشان را در متن بیاورید, حتما توضیح دهید: در بسیاری از نقد ها با اسم های ارسطو, افلاطون, فروید, یونگ, هایدگر و غیره همراه با اسم نظریاتشان مواجهه شدیم. بهتر است وقتی اسم آن نظریه یا آزمایش را میاوریم, توضحیات آن را در پاورقی بدهیم. در این صورت اطلاعاتی هم به خواننده می دهیم و دین خود را نسبت به این اساتید ادا می می کنیم!

۱۰- سعی کنید اسپویل نکنید و اگر هم می کنید هشدار دهید: بار ها شده بخاطر اسپویل شدن داستان در نقدی, آن اثر تاثیر خود را برایم از دست داد. یک منتقد حرفه ای سعی می کند داستان را لو ندهد و غیر از این, خواننده را نسبت به داستان کنجکاو کند.

۱۱- به نظر خود اهمیت دهید: حتی اگر نظرتان توهینی سر راست است, از بروز آن نترسید و نظر خود را بگویید اما این را بدانید کسی که کوبنده ترین نقد ها را می کند, باید بالا ترین دانش ها را نیز داشته باشد مگرنه به بی سوادی خود اذعان می کند!

تمام این نکات جمع آوری شد تا شما یک نقد آماتوری حرفه ای را انجام دهید. پس بیکار نشینید و کاغذ و خودکار خود را بگیرید و درباره آخرین اثری که دیدید یک نقد حرفه ای بنویسید.

نویسنده:

امیر محمد حسین زاده

  • امیر محمد بهامیر

نقد

نقدنویسی

نظرات (۲)

سلام

ممنونم از پاسختون

این دو نوع نقد اسم بخصوصی ندارند؟

پاسخ:
https://naghadin.blog.ir/post/%D8%A7%D8%B3%D9%84%D9%88%D8%A8-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D9%82%D8%AF%D9%86%D9%88%DB%8C%D8%B3%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A8-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D9%88%D8%B6%D9%88%D8%B9%DB%8C

لینک بالا انواع نقد توضیح داده

واقعا مطلب کارآمدی بود.

یک موضوع ذهنم را خیلی مشغول کرده است، که آیا نقد خواندن برای قبل از دیدن یا خواندن یک اثر است یا بعد از آن؟ خیلی ها از جمله من معتقدند که خواندن نقد برای بعد از دیدن یک فیلم است تا خواننده با بافت‌ و لایه‌های داستان و زیبایی‌هایی که در بطن فیلم قرار گرفته‌اند بیشتر آشنا شود و از آنها لذت ببرد.

اما هم در این مطلب ذکر شده و هم در سبک نقدهای شما مشاهده می‌کنم، مخاطب نوشته‌هایتان برای افرادی است که هنوز فیلم را ندیده‌اند.

ممنون میشم در این موضوع برایم توضیح دهید

باتشکر

پاسخ:
سلام
نقدهای سینمایی دو مدل هستند، مدل اول برای این هستند که شما نقد بخونید و بعد فیلم ببینید. تو این مدل نقد هدف کنجکاو کردن شما برای دیدن فیلم یا پشیمون کردن برای دیدن فیلم هست. مدل دوم نقد هایی که بعد از دیدن فیلم باید خوند. تو این مدل نقد هدف بررسی و لایه برداری از فیلم و نکات و مفاهیمش هست.

من خودم ترکیبی از این دو مدل کار می کنم، یعنی هم مخاطبی که فیلم ندیده و هم کسی که دیده از نقد استفاده ببرند.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

یه روز‌نامه‌نگار که اومده چرخی تو دنیای رسانه بزنه!

طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
پیوندها