A.M Bahamir

امیرمحمد بهامیر؛ روزنامه‌نگار

A.M Bahamir

امیرمحمد بهامیر؛ روزنامه‌نگار

سلام خوش آمدید
همه آنچه که باید درباره داستان‌نویسی بدانید

همه آنچه که باید درباره داستان‌نویسی بدانید

پنجشنبه, ۱۷ فروردين ۱۴۰۲، ۰۴:۴۰ ب.ظ

داستان چیست؟

داستان بازگو کننده یک سفر است. در یک داستان ، ما شخصیت یا مجموعه‌ای از شخصیت‌ها را در حین سفر دنبال می‌کنیم. زیرا آنها در راه این سفر با موانع متنوعی برخورد می‌کنند و این خود سرآغاز شکل‌گیری یک قصه است. قصه یا داستان قدیمی ترین قالب هنری برای بشر بوده است. قالبی که از طریق آن می تواند سرگذشت و تجربیات خود را به نسل های بعدی انتقال دهد.

انسان‌های غارنشین اولین داستان گویان تاریخ بودند. آن‌ها با روایت داستان‌هایی از شکار حیوانات یا مبارزه با خطرات طبیعی بخشی از دانش خود را به نسل بعد منتقل می‌کردند. از آن زمان تا به امروز بشر در زمینه قصه گویی پیشرفت بسیاری داشته است و نویسندگان زیادی در عرصه ادبیات داستان‌های زیادی را به رشته تحریر در آورده‌‌اند.

داستان بیان یک واقعه است؛ چه به صورت واقعی و چه خیالی. داستان‌ها به گونه‌ای هستند؛ که شنونده فقط با شنیدن آن می‌تواند همان اتفاق درون داستان را تجربه یا بیاموزد. داستان در واقع ابزاری برای انتقال اطلاعات ، تجربه ، نگرش یا دیدگاه است. هر داستانی یک گوینده و یک شنونده دارد، مهم نیست که در چه رسانه‌ای بیان می‌شود بلکه مهم آن است که کسی باشد که داستان را تعریف کند و کس دیگری که داستان را بشوند.

اما ، داستان‌ها از کجا می‌آیند؟ ما هر روز قصه می‌گوییم البته بیشتر برای خودمان. ما برای خودمان قصه می‌گوییم تا نکته‌ای را بیان کنیم ، آینده‌ای احتمالی را تصور کنیم ، به خود یادآوری کنیم ، خود را سرزنش کنیم یا حتی خودمان را آرام کنیم. درون هر یک از ما یک سیستم پیچیده قصه گویی وجود دارد که فعال ، غنی از محتوا و به اعتقاد من برای سلامتی و تندرستی هر یک از ما بسیار ضروری است.

داستان‌ها دقیقا از خود ما متولد می‌شوند و ما خالق آن ها هستیم. در نتیجه ، اولین گوینده داستان خود ما و اولین شنونده نیز خود ما هستیم. طبق تعاریف، داستان یعنی ایجاد کردن شخصیت‌های تخیلی و توضیح روابط آن شخصیت‌ها و رو به رو شدن داستان با رویدادها و حوادث، که از تجربیات خلاقانه یک نویسنده سرچشمه می‌گیرد.

اساتید بسیاری درباره تعریف داستان صحبت کرده‌اند، به طور مثال رضا براهنی در کتاب «قصه‌نویسی» می‌‌گوید: «داستان نوشته‌ای است که در آن ماجراهای زندگی به صورت حوادث مسلسل گفته می‌‌شود.»

یا ادواردمورگان فورستر در کتاب «جنبه‌‌های رمان» داستان را چنین تعریف می‌‌کند: «داستان نقل وقایع است به ترتیب توالی زمان. برای مثال، ناهار پس از چاشت و سه شنبه پس از دوشنبه و تباهی پس از مرگ می‌‌آید و برهمین منوال، داستانی که واقعاً داستان باشد باید واجـد یک ویژگی باشد: شنونده را برآن دارد که بخواهد بداند بعد چه خواهد شد.»

پس می‌توان گفت داستان یا روایت مجموعه‌ای از حوادث متصل است که از طریق کلمات (نوشتاری یا گفتاری) ، تصاویر (ساکن و متحرک) ، زبان بدن ، اجرا ، موسیقی یا هر نوع ارتباط دیگر بیان می‌شود. شما می‌توانید در مورد هر چیزی داستانی بگویید که این وقایع توصیف شده می‌توانند واقعی یا خیالی باشند. در مورد همه چیز و همه زمان‌ها داستانی وجود دارد.

هر زمان به شخصی درباره اتفاقاتی که رخ می‌دهد حرفی می‌زنید ، بدون توجه به موضوع یا زمان وقوع آنها در واقع در حال تعریف داستانی هستید.

داستان‌ها از هزاران سال پیش بخشی از فرهنگ و جامعه بشری بوده‌اند، احتمالاً از زمان وجود انسان! این داستان‌ها در گذشته و حال و در بین افرادی از هر فرهنگ ، مذهب و نژادی دیده می‌شوند. بنابراین توصیف مفهوم داستان در واقع کمی دشوار است. برخی می‌گویند که زندگی از یک سری داستان‌های بی‌پایان تشکیل شده است، از یک رفت و آمد ساده گرفته تا مدرسه یا کار ، تا همه وقایع زندگی ما ، همه چیز داستانی دارد.



داستان‌ها بر اساس محتوا بر چند دسته تقسیم می‌شوند:

داستانک: کوتاه ترین مدل روایت داستانی است که می‌تواند از زیر 100 کلمه تا 1000 کلمه نوشته شود. داستانک در واقع کوتاه شده داستان کوتاه است که تمام عناصر داستان کوتاه را این بار بسیار خلاصه‌تر در خود دارد.

داستان کوتاه: این مدل داستان‌ها به واسطه مدل جدید زندگی افراد که بسیار سریع‌تر و با کمبود وقت همراه است محبوب گردید. داستان‌های کوتاهی که معمولا برش کوتاهی از یک واقعه را در تعداد کلمات کمتری بیان می‌کنند و در قرن 19 میلادی به محبوبیت دست یافتند. در داستان کوتاه رساندن مفهوم داستان و پیام در زمان کوتاه و حجم کم یکی از نکات مهم در نگارش این مدل متن هاست. این مدل داستان‌ها معمولا بین 3500 تا 7500 کلمه است و عموما در مجلات منتشر می‌شوند.

داستان بلند: در این مدل نگارش برخلاف داستان کوتاه که باید مفهوم در سریع ترین حالت ممکن به مخاطب ارائه شود، دست نویسنده برای پرداختن بیشتر در داستان باز است. شخصیت پردازی در این مدل نوشتار از داستان کوتاه بیشتر اهمیت و گسترش پیدا می‌کند. داستان‌های عاشقانه معمولا در این دسته قرار می‌گیرند و تعداد کلمات آن‌ها بین 7500 تا 17000 کلمه است.

رمان: ناول یا همان رمان بخشی از ادبیات داستانی را تشکیل می‌دهد. رمان معمول ترین مدل داستان گویی در ادبیات است که شامل پیچش‌های داستانی گسترده، تعدد شخصیت‌ها، زاویه دیدهای متنوع و داستان‌های متنوع است. عموما رمان‌ها بیش از 40000 هزار کلمه‌اند و بیشتر کتاب‌های ادبیات جهان در قالب رمان به نگارش در می‌آیند. رمان‌ها عموما به بخش‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شوند،  که رمان‌های مبتنی بر حوادث، شخصیت، رمان‌های اجتماعی، بیوگرافی، تاریخی و فانتزی از جمله دسته‌های شاخص در بین رمان‌ها هستند.

دنیای کتاب‌ها به دو دسته کتب داستانی و غیر داستانی تقسیم بندی می‌شوند. هر یک از این دو گروه نیز به زیرمجموعه‌هایی تقسیم می‌شوند که به اصطلاح به آن‌ها ژانر می‌گویند. کتاب‌های داستانی بیشتر شامل قصه‌های خیالی و ساخته ذهن نویسندگان هستند و حوادث آن در واقعیت وجود ندارند. ولی کتاب‌های غیر داستانی بر مبنای واقعیت و اطلاعات قابل دسترسی نوشته شده‌اند.

رمان‌های اساطیری: این کتاب‌ها بیشتر شامل داستان‌های اسطوره‌ای و تاریخی هستند که به گذشتگان، خدایان و افسانه‌های سرزمین‌های مختلف ارتباط دارند. همچون داستان آرش کمانگیر

رمان‌های ترسناک: این داستان‌ها شامل قصه‌های با موضوعات ترسناک‌اند، اتفاقاتی که وحشت برانگیزاند و ما را می‌ترسانند و به هیجان وا می‌دارند. همچون داستان فرانکنشتاین

رمان‌های تریلر: داستان‌های این سبک بر اصل ایجاد هیجان و تعلیق استواراند. قصه‌هایی که باعث می‌شوند خواننده غرق در تعلیق ایجاد شده توسط نویسنده شده و سعی کند داستان را پیش بینی کند که عموما موفق نخواهد بود. همچون داستان هیچ چیز جاودانه نیست

رمان‌های کارآگاهی: جرم و جنایت عنصر اصلی این مدل قصه‌هاست. جستجو درباره یک جنایت رخ داده و پیدا کردن شواهد و مدارکی که منجر به دستگیری مجرم می‌شود از جمله جذابیت‌های این ژانر است. همچون داستان شرلوک هلمز

رمان‌های رئالیسم جادویی: قصه‌های این ژانر در دنیای واقعی ولی همراه با جادو می‌گذرد. عناصر جادویی که ترکیب آن‌ها با دنیای واقعی جذابیت این مدل داستان‌ها را افزایش می‌دهد. همچون داستان مرشد و مارگاریتا

رمان‌های عاشقانه: عشق و جذابیت‌های عاطفی درون مایه اصلی این داستان‌هاست. داستان عاشقانه بین دو انسان که در تلاش هستند تا زندگی خود را ادامه داده و پایان خوشی را رقم بزنند. همچون داستان دکتر ژیواگو

رمان‌های علمی تخیلی: داستان‌هایی که زمان در آن‌ها مبهم و مکان زندگی شخصیت‌ها در سیارات یا سرزمین‌های عجیب است. تکنولوژی پیشرفته بوده و گاهی همین تکنولوژی ناشناخته عنصر اصلی روایت داستان می‌شود. همچون داستان پارک ژوراسیک

رمان‌های فانتزی: جهان شکل گرفته در این داستان‌ها سراسر شگفتی است. دنیایی جادویی با موجودات جادویی که اتفاقات ماورایی را رقم می‌زنند. داستان‌هایی که حس خیال را در خواننده تقویت و او را در این سرزمین غوطه ور می‌کنند. همچون داستان ارباب حلقه‌ها

رمان‌های کلاسیک: کتاب‌هایی که تاریخ در آن‌ها مشخص و عموما اتفاقات واقعی و روزمره ما را به نمایش می‌گذارند. داستان‌هایی که حکم مرجع ادبیات را ایفا می‌کنند و ما را با دنیا قصه و داستان اصولی‌تر آشنا می‌سازند. همچون داستان 1984

رمان‌های کمیک و گرافیک: این ژانر شامل کتاب‌های با تصاویر بسیاراند که تصاویر جایگزین متن داستان شده‌اند. کتاب‌هایی که به صورت رشته تصاویر متوالی‌اند که یک قصه را برای مخاطب روایت می‌کنند. داستان‌هایی که اغلب ابرقهرمانی و مربوط به نوجوانان‌اند. همچون داستان بتمن

رمان‌های ماجراجویی: اتفاقات و وضعیت‌های غیرعادی که خارج از محدوده زندگی روزمره هر انسانی است عنصر اصلی این داستان ها را تشکیل می‌دهند. خطرات و جریاناتی که شخصیت‌ها با آن‌ها روبرو می‌شوند تا داستان را به پیش ببرند. همچون داستان ماجراهای هاکلبری فین


محتوا و عناصر داستان

نوشتن داستان اصول خود را دارد؛ به نحوی که می‌توان گفت برای نوشتن آن نیازمند قواعد خاص نگارشی هستیم. اجزای اصلی داستان یا محتوای قالب ساخت را عناصر داستان می‌نامند. به همین خاطر داستان دارای چند عنصر اصلی است.

می‌توان اذعان داشت؛ یک اثر داستانی موفق، در مجموع عناصر آن خلاصه می‌شود. یعنی موفقیتش در انسجام خط داستانی، همراه با شخصیت پردازی عالی، توام با روایت و زاویه دیدی مناسب و در انتها پیچش و مفهموم بالای موجود در اثر خلاصه می‌شود.

اگر نویسنده خواهان منسجم کردن داستان خود در زوایای ذکر شده باشد؛ باید به علم عناصر داستان واقف شود. ریشه‌ این پلتفرم برای نویسندگان اهل قلم مشترک بوده و به همین خاطر در این مورد اتفاق نظر دارند.

به صورت اجمالی ویژگی‌های داستان شامل موارد زیر است :
1)    زمینه (فضا)
2)    نماد
3)    درون‌مایه یا مضمون                                                  
4)    پیرنگ (خط داستان یا نقشه، طرح یا الگوی)
5)    کانون تمرکز (هسته‌ی داستان)
6)    شخصیت‌ها (کاراکتر پردازی)
7)    گفتگو یا دیالوگ
8)    معنا (پیچش)
9)    روایت و زاویه دید

حال به صورت مختصر و جداگانه به آشنایی و معرفی هر یک می‌پردازیم:

زمینه (فضا)
زمینه یا فضا همان بستر روایت رمان یا داستان شماست. شناخت اوضاع و حال کارکتر بستگی به زمینه‌ای است که شما برای مخاطبین تفسیر می‌کنید؛ این مسئله می‌تواند شامل بعد مکانی و زمانی یا اوضاع و احوال اقتصادی سیاسی موجود در دنیای حاکم باشد.
نکته: نویسنده باید بر اساس فرم و فضا اطلاعات جامعی را نسبت به بستر روایت به خواننده ارائه دهد. حال آنکه این پلتفرم می‌تواند در زمینه‌ی جغرافیا، تاریخ یا حتی بحث اجتماع و فرهنگ نیز ظاهر شود.

نماد
برای درک بیشتر و همزاد پنداری مخاطبین با اثر نویسنده به نماد سازی روی می‌آورد. نماد سازی نوعی شخصیت پردازی محسوب می‌شود، به عنوان مثال در شاهنامه‌ فردوسی ما با سیمرغ  که در نماد خرد ‌است؛ مواجه هستیم.
نکته: شما می‌توانید با استفاده‌ از نمادها درک مخاطبین از زمینه‌سازی داستانتان را بالاتر ببرید.

درون‌مایه یا مضمون
ایجاد درون مایه‌ا‌ی مناسب برای داستان مهم‌ ترین بخش، قبل از به تحریر درآمدنش است. مضمون، نوع نگرش نویسنده به قضایاست. این ماجرا در بیان شخصیت‌ها و یا نوع روایت اثر دخیل شده که اصولا با موضوع داستان یکی نیست.
نکته: می‌توان اذعان کرد داستان قالبی برای ارائه‌ی تفکر و بینش نویسنده به مخاطب است. 
 
پیرنگ (خط داستان یا نقشه، طرح یا الگوی)
نقشه، سیر منطقی اتفاقات داستان است؛ که به آن Plot هم می‌گویند. به نوع دیگر به روندی علت و معلولی در طرح داستان پیرنگ گفته که شامل الگویی جامع از شروع تا پایان روایت است.
نکته: یکی از دلایل جذابیت داستان پیرنگ آن محسوب می‌شود.

کانون تمرکز (هسته‌ی داستان)
تمرکز و مسئله‌ی اصلی داستان هسته‌ آن نامیده می‌شود. البته پیرنگ حول محور آن می‌گردد که به عبارتی می‌شود گفت کانون تمرکز داستان به است؛
نکته: این عنصر جزو 4 عنوان موثر در جذابیت یک اثر به حساب می‌آید.

شخصیت‌ها (کاراکتر پردازی)
پیرنگ و زمینه شخصیت پردازی در کنار هسته جزو تاثیر گذارترین بخش‌های یک روایت است. در اصل این شخصیت‌ها هستند که یک داستان را به وجود می‌آورند؛ به نحوی که از اول تا آخر قصه مخاطب درگیر مسائل پیرامون همچنین کنش و واکنش‌های این کاراکترها هستند.

گفتگو یا دیالوگ
دیالوگ‌ بین کارکترها از جالب‌ترین بخش‌های ساخت یک داستان قوی است. این مطلب زیر مجموعه شخصیت‌ها و بر اساس زمینه‌ داستان شکل می‌گیرد. هر چقدر گفتگو قوی باشد؛ می‌تواند خواننده را سر ذوق آورد.

معنا (پیچش)
هر چه در مورد داستان‌ها گفتیم سر جای خود، اما تا زمانی داستان فاقد آن پیچش لازم باشد وجود آن اثر بی ارزش و پوچ خواهد بود. در اصل هر چقدر پیچش داستانتان قوی باشد خواننده نمی‌تواند پیان آن را حدس بزند و این به تنهایی باعث مهیج شدن نوشته‌ شما می‌شود.

روایت و زاویه دید
اول از همه به تعریف این عنصر می‌پردازیم. به نوع دید راوی داستان زاویه دید می‌گویند؛ در کل سه نوع زاویه دید داریم که به شرح زیر است.
الف) اول شخص ب) دوم شخص ج) سوم شخص
زاویه دید الف محدود است زیرا شما فقط از دید خود به ماجرا نگاه می‌کنید و در اصل از حال و احوال مخاطبین خبر ندارید. اما خوبی این نوع روایت این است که شما راحت داستان را بازگویی می‌کنید. در بخش ب ما بیشتر شاهد استفاده‌ این سبک روایت در کتاب‌های علمی انگیزشی و موفقیت هستیم که زیاد به کار ما نمی‌آید.
اما گزینه‌ی (ج) که به ضعم داستان نویسان مشهور و به نام از سخت‌ترین و شرین‌ترین نوع روایت بوده؛ می‌توان اعلام کرد به دانای کل مشهور است. در این نوع شما می‌توانید جای تک تک افراد داستان خود را بیان کنید و از حالات روحی و روانی شخصیت‌ها به مخاطبین اطلاعات بدهید.

در آخر با اشاره به رعایت این عناصر باید این نکته را هم یاد آور شد که تمرین مداوم در نگارش سبب رشد قلم و موفقیت شما در خلق یک اثر می‌شود.
 
  • امیر محمد بهامیر

نقد

نظرات (۱)

ممنونم از اطلاعات مختصر و مفیدی که ارائه دادید

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

یه روز‌نامه‌نگار که اومده چرخی تو دنیای رسانه بزنه!

طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
پیوندها