نقد انیمیشن Ron's Gone Wrong
انیمیشن «Ron's Gone Wrong» ما را با خود به دنیای تکنولوژی میبرد. دنیایی که در آن دستیارهای بامزهای به نام حباب رباتها تمام دنیای کودکی ما را به خود اختصاص دادهاند. دنیایی که دیگر در آن نیازی به دوست واقعی ندارید و تنها لازم است یک حباب ربات داشته باشید تا دیگر تنها نباشید. اما به راستی ربات میتواند جایگزین دوست شما باشد. همراه ما باشید با نقد راه اشتباه رفته است.
انیمیشنهای مختلفی با عنوان دوستی رباتها و انسانها ساخته شده است. آثاری که نشان میدهند چگونه تعاملات آینده کودکان ما در کنار تکنولوژیهای پیشرفته و دستیارهای رباتیک رقم خواهد خورد. دستیارهایی که وظیفه آنها پیدا کردن دوست برای ماست، هرچند که خود تبدیل به دوست ما خواهند شد. دوستانی که نمونه آن را در انیمیشن «Big Hero 6» دیدهایم.
من دوست تو هستم
انیمیشن شش ابرقهرمان و شخصیت رباتیک آن با نام بیمکس شباهت بسیار زیادی به حباب رباتی داستان این اثر دارد. رباتی که به عنوان دستیار شخصیت کودکان همواره همراه آنان است و اگر کسی یکی از آنها را نداشته باشد، گویی در جامعه وجود خارجی ندارد. همچون بارنی شخصیت اصلی انیمیشن که نوجوانی روس تبار است که همراه با پدر و مادربزرگش زندگی میکند.
بارنی خانوادهای سنتی دارد که به دور از تکنولوزیهای رایج هستند. آنها همچون گذشته در منزل خود مرغ نگه داری میکنند، بز دارند، غذاهای سنتی میپزند و البته تمایلاتی ضد کمونیستی دارند؛ به خصوص مادربزرگ بارنی. نمونهای کامل از خانوادهای سنتی که با آمدن به آمریکا همچنان نتوانستهاند همرنگ جماعت بشوند، زیرا دنیای سنتی همچون پدر بارنی خیلی وقت پیش از بین رفته است.
رباتها آمدند
همین مسئله باعث شده است تا بارنی که ربات حبابی ندارد از جامعه خود دور شود. یا بهتر است بگویم خودش، خود را از همسالانش دور کند. اما حضور این ربات دوست داشتنی که از قضا معیوب نیز هست، زندگی بارنی را تغییر میدهد تا او نیز بتواند دوست پیدا کند. هرچند که دوست او یک حباب رباتی باشد که عجیب نیز است؛ همچون خود بارنی.
اگر انیمیشن «Next Gen» را دیده باشید به شباهت قصه این انیمیشن با اثر مورد نظر ما پی خواهید برد. در واقع میتوان گفت «Sarah Smith» کارگردان «ران اشتباه رفته است» قصه داستان خود را با الهام از این اثر ساخته باشد. کارگردانی که سابقه ساخت انیمیشن « Arthur Christmas» را نیز در کارنامه کاری خود دارد.
غرق شدن در دنیای مجازی
انیمیشن چند موضوع را در داستان خود دنبال میکند. ابتدا درباره اهمیت دوستی و دوست پیدا کردن با مخاطبان خود صحبت میکند. اینکه چگونه ران به بارنی کمک میکند تا دوست پیدا کند. موضوع دومی که انیمیشن درباره آن حرف میزد، فضای مجازی و غرق شدن کودکان در این فضاست. دنیایی که در آن لایک خوردن، دوست پیدا کردن و دیده شدن اهمیت بسیار زیادی دارد.
انیمیشن در موضوع دوم خود تلاش میکند تا فضای مجازی را دنیای نامناسب برای کودکان نشان دهد ولی ذات تکنولوژی فضای مجازی را مورد نقد قرار نمیدهد. در واقع تلاش میکند نشان دهد حباب رباتها بسیار خوب هستند و تنها ایراد قضیه آن است که توسط افراد ناشایست مورد سو استفاده قرار بگیرند. سو استفادهای که نمونه آن مدیرعامل شرکت حباب رباتهاست.
حریم خصوصی کودکان
موضوع سومی که اثر به آن میپردازد نقض حریم خصوصی و در ادامه نمایش شورش رباتها علیه انسانهاست. انیمیشن نشان میدهد که چگونه همچون انیمیشن « The Mitchells vs. the Machines» حریم خصوصی انسانها نقض میشود و یا در مرحله بعدی چگونه رباتها تبدیل به ابزاری برای غلبه بر انسانها خواهند بود.
موضوع چهارم اعمال محدودیت برای کودکان است. محدودیتهایی که باعث شود آنها نتوانند به طور دلخواه در فضای مجازی حضور داشته باشند. موضوعی که انیمیشن آن را در ظاهر خوب میداند اما ران با حضور در شبکه اصلی حباب رباتها و برداشتن این محدودیتها، عملا کودکان را از دسترس نظارت والدین خارج میکند.
نظارتی که باید اساس و پایه حضور کودکان و نوجوانان در بستر فضای مجازی و دنیای اینترنت باشد، نه تنها نقض میشود بلکه آن را دور میاندازند تا بچهها تجربه جدید از خوشگذراندن را کسب کنند. خوشگذرانی که حتی به قیمت از دست رفتن همه چیز باشد. با تشکر، نظرات خود را درباره نقد انیمیشن ران اشتباه رفته است در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.